FANDOM


Καλώς ήρθες!Η Αγωνιστική δεοντολογία γραμμένη από τον Χάρη Καραγιάννη ιδρυτικό μέλος της Greek Virtual Racing team (έχει κλείσει η ομάδα αυτή) η οποία Αγωνιστική δεοντολογία είναι μεταφρασμένη από αυτό το λίνκ και οι κανόνες ισχύουν για όλων των ειδών μηχανοκίνητου αθλητισμού .

Αγωνιστική Δεοντολογία για SimRacing Edit

Είναι υποχρέωση του κάθε αγωνιζόμενου να γνωρίζει όλους τους κανόνες της αγωνιστικής δεοντολογίας πριν συμμετάσχει σε οποιονδήποτε αγώνα.

Στους ανεπίσημους αγώνες ίσως υπάρχει κάποια επιείκεια σε μη κακόβουλες παραβιάσεις αυτών των κανόνων αλλά πρέπει να ξέρετε ότι σε όλα τα σοβαρά πρωταθλήματα τηρούνται κατά γράμμα.

521179887 e2bdbd2d2a o


Στάσεις Ανεφοδιασμού (Pit Stops) Edit

PE-1: Όσοι εισέρχονται στην πίστα από τα pits οφείλουν να επιδεικνύουν περισσότερη προσοχή ώστε να μην εμποδίσουν όσους κινούνται ήδη σε αυτήν.

PE-2: Όσοι κινούνται στην πίστα έχουν προτεραιότητα έναντι εκείνων που εξέρχονται από τα pits.

PE-3: Όσοι τελειώνουν τον ανεφοδιασμό/επιδιόρθωση ζημιών, οφείλουν να εγκαταλείψουν τον χώρο στάθμευσης που τους αναλογεί άμεσα και διαγώνια, χωρίς να παραβιάσουν τον χώρο του μπροστινού τους. Βγαίνοντας στη κεντρική λωρίδα των pits οφείλουν επίσης να ελέγξουν ώστε να μην παρεμποδίσουν οδηγούς που κινούνται ήδη σε αυτήν.

PE-4: Όσοι κινούνται στην κεντρική λωρίδα των pits, έχουν προτεραιότητα έναντι εκείνων που εξέρχονται από τους χώρους στάθμευσης. Γενικά στους Αγώνες

Να είστε προσεκτικοί. Να σέβεστε πάντα τους άλλους αγωνιζομένους. Να δείχνετε υπομονή. Εξοικειωθείτε με τους περιορισμούς του προσομοιωτή και οδηγήστε ανάλογα. Η εικονική οδήγηση δεν ταυτίζεται σε όλους τους τομείς με την πραγματική αγωνιστική οδήγηση, που σημαίνει πως σε μερικές περιπτώσεις οι εικονικοί αγώνες χρειάζονται ακόμα περισσότερη προσοχή.

Υπαιτιότητες Σύγκρουσης Edit

CC-1: Σε συγκρούσεις που δεν οδηγούν κανέναν σε εγκατάλειψη του αγώνα αλλά έχουν ως αποτέλεσμα ο υπαίτιος οδηγός να κερδίσει θέσεις, τότε αυτός οφείλει να αφήσει τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους να ανακτήσουν τις θέσεις που έχασαν, ακόμα κι αν χρειαστεί να τον προσπεράσουν και οδηγοί που δεν ενεπλάκησαν στη σύγκρουση.

CC-2: Όταν ένας οδηγός προκαλέσει σύγκρουση που καταλήγει σε εγκατάλειψη ενός ή περισσοτέρων εμπλεκόμενων οδηγών, πλην του ίδιου, οφείλει να εγκαταλείψει προσεκτικά και αυτός τον αγώνα το συντομότερο δυνατόν.

CC-3: Αν μετά από συγκρούσεις οι υπαίτιοι οδηγοί προβούν στις παραχωρήσεις που περιγράφονται παραπάνω, τότε ενδέχεται να πετύχουν μείωση ή και απαλλαγή των σχετικών ποινών που προβλέπονται στην εκάστοτε διοργάνωση.

CC-4: Αν μετά από συγκρούσεις οι υπαίτιοι οδηγοί δεν προβούν στις παραχωρήσεις που περιγράφονται παραπάνω, τότε δεν υπάρχει κανένας μετριασμός στην επιβολή των σχετικών ποινών, όπως αυτές προβλέπονται στην εκάστοτε διοργάνωση.

Διεκδίκηση Στροφών Edit

CR-1: Για να εξασφαλίσετε δικαίωμα κατοχής της εσωτερικής μιας στροφής, απαιτώντας να σας αφήσουν χώρο, πρέπει στην είσοδο της στροφής το όχημά σας να κινείται δίπλα στο προπορευόμενο, με τον μπροστινό σας προφυλακτήρα στο ύψος του οδηγού του προπορευόμενου οχήματος ή ακόμα πιο μπροστά. Σε αντίθετη περίπτωση ο προπορευόμενος έχει το δικαίωμα να ακολουθήσει την γραμμή της αρεσκείας του χωρίς καμιά μεταβολή.

CR-2: Αν στην είσοδο μιας στροφής έχετε εξασφαλίσει την απαιτούμενη επικάλυψη του προπορευμένου οχήματος, τότε ο προπορευόμενος οδηγός οφείλει να σας παραχωρήσει χώρο στην εσωτερική της στροφής.

CR-2A: Όποιος κινείται στην εξωτερική πλευρά της στροφής δικαιούται χώρο στην πλευρά του καθ’ όλη τη διάρκεια της στροφής, χωρίς να πιέζεται προς τα έξω από τον αντίπαλό του.

CR-2B: Όποιος κινείται στην εσωτερική πλευρά της στροφής δικαιούται χώρο στην πλευρά του καθ’ όλη τη διάρκεια της στροφής, χωρίς να πιέζεται προς τα μέσα από τον αντίπαλό του, ιδιαίτερα στο πρώτο μισό της στροφής. Ο αμυνόμενος οδηγός (στην εξωτερική) μπορεί να συνεχίσει να μάχεται για τη θέση του, αφήνοντας όμως χώρο στην εσωτερική για τον επιτιθέμενο. Η καθυστερημένη κατάληψη της εσωτερικής (μετά δηλαδή την είσοδο της στροφής) και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επικάλυψη αυτοκινήτων από την πλευρά του επιτιθέμενου, ονομάζεται «σπρώξιμο» («σπρώχνεις» τον αντίπαλο εκτός αγωνιστικής γραμμής). Η πρακτική του «σπρωξίματος» είναι άκρως επικίνδυνη και αν σε περίπτωση επαφής ή σύγκρουσης ο αμυνόμενος υποβάλλει ένσταση και ο επιτιθέμενος μένει πλήρως εκτεθειμένος στις επιβαλλόμενες ποινές.

CR-3: Όταν ένας οδηγός υποπέσει σε εμφανές οδηγικό λάθος, τότε ο οδηγός που ακολουθεί δικαιούται να επιχειρήσει προσεκτικό προσπέρασμα, ανεξαρτήτως από το αν είχε επικαλύψει επαρκώς το όχημα του προπορευόμενου πριν την είσοδο της στροφής. Για παράδειγμα, ένα καθυστερημένο φρενάρισμα του προπορευόμενου οδηγού στην είσοδο μιας στροφής, που τον αναγκάζει να περάσει ανοιχτά από την κορυφή της και με μειωμένη ορμή για τη συνέχεια, είναι μια έγκυρη ευκαιρία προσπεράσματος για τον οδηγό που ακολουθεί, ανεξάρτητα από το αν προηγήθηκε ή όχι επρακής επικάλυψη των οχημάτων τους. Όμως η ευθύνη για την αποφυγή πιθανής επαφής (ή ακόμα και σύγκρουσης) βαραίνει κυρίως τον οδηγό που ακολουθεί. Μικρά λάθη και αστάθειες του προπορευόμενου οδηγού δεν σημαίνουν αυτόματα ευκαιρία για προσπέρασμα, ούτε σας δίνουν αυτόματα το δικαίωμα να το επιχειρήσετε. Είναι στη κρίση σας το πότε και το αν θα επιχειρήσετε να τον προσπεράσετε, διότι σε περίπτωση επαφής ή σύγκρουσης έχετε αυξημένες ευθύνες.

Αμυντική οδήγηση Edit

DD-1: Στις ευθείες οι προπορευόμενοι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν όποια γραμμή επιθυμούν. Δικαιούνται επίσης να μπλοκάρουν μια φορά τη γραμμή όποιου αντιπάλου τους επιτίθεται, υποχρεούνται όμως να παραμείνουν εκεί μέχρι την επερχόμενη στροφή. Στο τέλος της ευθείας μπορούν φυσικά να επιστρέψουν σε όποια αγωνιστική γραμμή επιθυμούν για να περάσουν από τη στροφή.

DD-2: Στα περάσματά τους από τις στροφές οι προπορευόμενοι οδηγοί δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν όποια γραμμή επιθυμούν. Μπορούν, για παράδειγμα, να επιλέξουν μια αμυντική γραμμή, κλείνοντας από νωρίς την εσωτερική της στροφής, αναγκάζοντας έτσι τον επιτιθέμενο οδηγό να επιχειρήσει προσπέρασμα από την εξωτερική. Είναι απόλυτα θεμιτή αγωνιστική συμπεριφορά. Γενικώς, εκτός από τον περιορισμό DD-1, ο προπορευόμενος οδηγός δικαιούται να επιλέξει όποια αγωνιστική γραμμή επιθυμεί ή θεωρεί πως εμποδίζει τις προσπάθειες όσων επιχειρούν να τον προσπεράσουν.

Οδήγηση ενός σοβαρά χαλασμένου αυτοκινήτου Edit

DC-1: Το βάρος είναι εξ ολοκλήρου στον οδηγό ενός σοβαρά χαλασμένου αυτοκινήτου να παίρνει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση κινδύνου ατυχήματος και την ευθύνη να μην παρεμποδίσει οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο. Ένα σοβαρά χαλασμένο αυτοκίνητο δεν έχει κανένα δικαίωμα σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα. Ένα σοβαρά χαλασμένο αυτοκίνητο σε αυτόν τον κανόνα σημαίνει ένα αυτοκίνητο που για οποιοδήποτε λόγο αποδίδει ουσιαστικά κάτω από τις κανονικές προσδοκίες απόδοσής του. Αποτελεί ουσιαστικά ένα κινούμενο εμπόδιο. Η ζημία μπορεί να είναι μια μηχανική θραύση ή οποιαδήποτε αποτυχία στο αυτοκίνητο, ή μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα των χειριστηρίων του οδηγού, ή οτιδήποτε άλλο προκαλεί τα παραπάνω. Δε θα έχετε κανένα ελαφρυντικό εάν προκαλέσετε ένα ατύχημα οδηγώντας ένα σοβαρά χαλασμένο αυτοκίνητο. Το βάρος είναι εξ ολοκλήρου στον οδηγό για να αξιολογήσει εάν ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος, λόγω της οδήγησης ενός τέτοιου αυτοκινητικού, είναι αρκετά υψηλός έτσι ώστε να εγκαταλείψει τον αγώνα. Εάν ο οδηγός επιλέξει να συνεχίσει θα πρέπει να έχει υπ όψη του τις ποινικές ρήτρες που ορίζουν οι κανόνες της διοργάνωσης, εάν προκαλέσει ένα ατύχημα λόγω της κατάστασης του αυτοκινήτου του.

Αρχικό λάθος Edit

IF-1: Αν κάνετε ένα σημαντικό οδηγικο λάθος και κάποιος άλλος ή άλλοι οδηγοί προσπαθήσουν να το χρησιμοποιήσουν για να σας περάσουν, έχετε μειωμένα δικαιώματα στην αντιμετώπιση της επίθεσης τους. Αν ένας από τους δυο οδηγούς πρέπει να δώσει προτεραιότητα στον άλλο, τότε αυτός πρέπει να είναι ο οδηγός που έκανε αρχικό λάθος. Παραδείγματος χάριν αν ανοίξει η τροχιά σας σε μια στροφή λόγω υπερβολικής ταχύτητας η λάθος γραμμής, και το κοντινό πίσω αυτοκίνητο προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτό, ερχόμενο από την εσωτερική πλευρά της στροφής, θα πρέπει να του αφήσετε χώρο καθ όλη τη διάρκεια της, άσχετα αν είχε προλάβει η όχι να επικαλύψει ένα ουσιαστικό κομμάτι του αυτοκινήτου σας στην ευθεία πριν τη είσοδο της. Όπως επίσης πρέπει και οι άλλοι να αφήσουν χώρο για εσάς καθ όλη τη διάρκεια της στροφής. Αυτή είναι μια γκρίζα περιοχή και απαιτεί καλή κρίση. Μικρά λάθη που δεν επηρεάζουν σημαντικά την ταχύτητα και την κατεύθυνση του αυτοκινήτου δεν μετρούν εδώ. Πχ Μια λίγο ανοιχτή γραμμή που παρ όλα αυτά διατηρεί μια αγωνιστική ταχύτητα καθώς καταλαμβάνει τη μισή αγωνιστική γραμμή δεν αποτελεί οδηγικο λάθος και φυσικά δε μπορούμε να περιμένουμε αυτόν τον κανόνα να ισχύσει. Για τους πίσω οδηγούς αν έχετε αμφιβολία στο αν είχατε το δικαίωμα να περάσετε και να διεκδικήσετε χώρο στη στροφή μπορείτε πάντα να διαμαρτυρηθείτε μετά τον αγώνα αλλά από τη στιγμή που βρεθήκατε στον τοίχο είτε επρόκειτο για λάθος του μπροστινού, που σας έδινε το δικαίωμα να περάσετε, είτε όχι ο αγώνας έχει τελειώσει για εσάς. Οπότε οι πίσω οδηγοί δε θα πρέπει να πιέζουν την τύχη τους με αυτόν τον κανόνα.

Επιστρέφοντας στον αγώνα μετά από ατύχημα Edit

RI-1: Ο οδηγός που επιστρέφει στον αγώνα από οποιοδήποτε ατύχημα που τον αφήνει εκτεθειμένο σαν εμπόδιο για τους άλλους οδηγούς, έχει την ευθύνη να πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου και την ευθύνη να μη παρεμποδίσει τον αγώνα. Αν βγείτε έξω από την πιστά τότε ισχύουν οι κανόνες «επιστρέφοντας στην πίστα μετά από έξοδο»

RI-2: Αν είστε στην πίστα μετά το ατύχημα, όση ώρα είστε στην κατάσταση ανάκτησης της πορείας σας, δεν έχετε κανένα δικαίωμα απέναντι στους άλλους οδηγούς. Θα πρέπει να κάνετε χώρο να περάσουν όλοι οι οδηγοί που δεν έχουν κάποια σχέση με το γεγονός, μέχρι να επανέλθετε κανονικά στον αγώνα. Ένα ατύχημα μπορεί να περιλαμβάνει, αλλά όχι να περιορίζεται στο, να έχεις χάσει τον έλεγχο και να έχεις βρεθεί στην πιστά κάθετος ή βλέποντας την λάθος κατεύθυνση ή να κινείσαι αφύσικα αργά.

RI-3: Πρέπει να κάνετε οτιδήποτε είναι δυνατό για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο που αποτελεί το αυτοκίνητο σας σε περίπτωση που βρεθείτε σε ένα τέτοιο γεγονός όσο το δυνατόν ταχυτέρα. Αυτό μπορεί να απαιτεί οδήγηση εντελώς έξω από τη πιστά ή οδήγηση στην πλευρά του δρόμου που δε περνάει η αγωνιστική γραμμή. Δε θα έχετε κανένα ελαφρυντικό αν προκαλέσετε κάποιο νέο ατύχημα προσπαθώντας να επανέλθετε από το δικό σας, ή αν κωλυσιεργείτε στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων που μπορεί να προσκαλέσει το αυτοκίνητο σας μετά από ένα ατύχημα, ακόμα και αν το ατύχημα προκλήθηκε από δικό σας λάθος. Όλοι οι οδηγοί που δεν έχουν σχέση με το ατύχημα έχουν προτεραιότητα σε σχέση με αυτούς που έχουν εμπλακεί σε αυτό.

Επιστρέφοντας στην πίστα μετά από έξοδο Edit

RT-1: Η ευθύνη βαραίνει εξ ολοκλήρου τον οδηγό που επιστρέφει στην πίστα μετά από έξοδο, να πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα όπως να μη παρεμποδίσει την διέλευση οποιωνδήποτε αυτοκινήτων είναι εκείνη τη στιγμή στη πίστα.

RT-2: Σε αυτές τις περιπτώσεις σοβαρό κτύπημα ή/και κόλλημα σε τοίχο ή κιγκλίδωμα αποτελεί έξοδο από την πίστα.

RT-3: Οι οδηγοί πάνω στην πιστά έχουν προτεραιότητα απέναντι σε κάθε έναν που μπαίνει σε αυτή. Δε θα έχετε ελαφρυντικά αν προκληθεί ένα ατύχημα από την είσοδο σας στην πιστά. Αν βγεις εκτός της πίστας χάνεις όλα τα δικαιώματα σου, ακόμα και αν βρήκες από αυτή εξ αιτίας κάποιου ατυχήματος που δε προκάλεσες εσύ.

RT-4: Η περίοδος επιστροφής στην πίστα περιλαμβάνει και την περίοδο ανάκτησης της αγωνιστικής πορείας σας, μετά την φυσική επιστροφή του αυτοκινήτου σας στη πίστα, αυτό ακόμα αποτελεί έναν κίνδυνο για την κυκλοφορία των άλλων οδηγών που κινούνται σε αγωνιστικούς ρυθμούς μέσα σε αυτή, ενώ εσείς αυξάνεται ταχύτητα και επιστρέφετε στους αγωνιστικούς ρυθμούς.

RT-5: Μη χρησιμοποιείται την οπισθεν κίνηση του αυτοκινήτου για να επιστρέψετε στην πιστά εκτός και αν αυτό είναι αναπόφευκτο. Είστε υπεύθυνοι για να μη προκαλέσετε ατύχημα όταν θα κινηθείτε με την οπισθεν μέσα στην πίστα. Είναι προφανώς πάντα επιθυμητό να επανέρχεται κάποιος στην πίστα κινούμενος ήπια και προσεκτικά παράλληλα στον δρόμο. Αυτό δίνει την ευκαιρία να δεις τι έρχεται στην πίστα πίσω σου κι επίσης δίνει την ευκαιρία στους ερχόμενους οδηγούς να καταλάβουν τι γίνεται και να κινηθούν ανάλογα στην πίστα αποφεύγοντας κάποιο νέο ατύχημα. Ειδική προσοχή απαιτεί και η επιστροφή στην πίστα μετά από κόλλημα σε ανώμαλο έδαφος έξω από αυτή. Μπορεί να έχεις στριμμένο το τιμόνι σε μια ακραία γωνία στην προσπάθεια σου να ξεκολλήσεις και όταν καταφέρεις να ξανά βγεις στο έδαφος κανονικής πρόσφυσης να βρεθείς γυρισμένος λόγω της υπερβολικής γωνιάς τιμονιού μέσα στην πίστα και να προκαλέσεις κάποιο ατύχημα στην προσπάθεια σου να τοποθετηθείς στην σωστή κατεύθυνση. Σε περίπτωση που χτυπήσετε σε τοίχο πρώτα επιβραδύνετε ακόμα και στρίβοντας προς αυτόν για να είσαστε σίγουροι ότι κρατάτε το αυτοκίνητο όσο το δυνατόν έξω από τον δρόμο των άλλων. Κατόπιν ήπια ξαναμπείτε στην πιστά δίνοντας προτεραιότητα στα ταχυτέρα κινούμενα αυτοκίνητα.

Σύγκρουση στο προπορευόμενο αυτοκίνητο Edit

RA-1: Οι οδηγοί υποχρεούνται να πάρουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση με το προπορευόμενο από αυτούς όχημα.

RA-2: Ο προπορευόμενος οδηγός δεν μπορεί να προβεί κακόβουλα σε ακατάλληλο φρενάρισμα ή επιβράδυνση. Δικαιούται όμως να κινείται με μειωμένη ταχύτητα και να χρησιμοποιεί μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος. Δικαιούται επίσης να μπαίνει νωρίτερα ή αργότερα από το κανονικό στις στροφές. Γενικά δικαιούται να είναι συνειδητά ασταθής στα περάσματά του από τα διάφορα σημεία της πίστας. Οι οδηγοί υποχρεούνται να υπολογίζουν όλα τα παραπάνω ως ενδεχόμενες πρακτικές του προπορευόμενου οδηγού, και προσαρμόζοντας ανάλογα την οδήγηση τους να διατηρούν απόσταση ασφαλείας. Με λίγα λόγια, όταν ακολουθείτε κάποιον οδηγό έχετε εσείς την ευθύνη να μην πέσετε πάνω του. Εκείνος δεν υποχρεούται να ελέγχει τη δική σας πορεία για να σας αποφύγει. Υποχρεούστε ακόμα και να βγάλετε συνειδητά εκτός πίστας το δικό σας αυτοκίνητο, αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο για να αποφύγετε μια τέτοια σύγκρουση.